Menu Sluiten

Interieur architect

Interieur architect

Wat een architect doet, is bij velen wel bekend. Maar hoe zit het dan met een interieur architect? Wat doet die dan eigenlijk precies? Iemand die het interieur van een huis of ander gebouw ontwerpt, wordt ook wel interieurarchitect genoemd. Binnenhuisarchitect is een andere betiteling voor de specialist die staat ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).

Meubels, indeling en licht zijn steeds de variabelen

Heb je geen benul van de werkzaamheden van de interieur architect? De interieur architect houdt zich bezig met het ontwerpen van het interieur van een bepaalde ruimte (interieur design) waarbij de variabelen meubels, de indeling, de mate van daglicht, kunstlicht, materiaal, kleur en vorm zijn. Uiteraard doet de interieurarchitect dit niet op eigen houtje, maar in nauw contact met de klant, die in een gesprek aangeeft wat de specifieke wensen ten aanzien van de inrichting zijn en zeker ook wat het budget voor de interieurarchitect is om mee aan de slag te gaan.

Kent de wetgeving en de voorschriften

Een interieur architect heeft steeds weet van de geldende wetgeving en kent de bouwvoorschriften die van toepassing zijn. Ook het snel kunnen analyseren van een ruimte en het berekenen van ruimte kosten hem amper moeite. Met speels gemak zet een interieur architect plannen in het hoofd om naar de realiteit. Hij schetst en tekent, maak maquettes, plattegronden, doorsneden en meubeltekeningen. Tegenwoordig wordt ook veel gebruik gemaakt van 3D-visualisaties. Hoogteverschil wordt daardoor ook zichtbaar. De werkwijze? Er is eerst altijd een gesprek waarin de ideeën en wensen worden uitgewisseld en waar ook de financiën aan de orde komen. Vervolgens maakt de interieurarchitect een offerte en is die akkoord dan gaat hij voor je aan de slag. Dit doet hij door eerste een ontwerp te maken, bijvoorbeeld in de vorm van een ambacht design. Is het ontwerp in orde bevonden, dan kan daadwerkelijk gestart worden met de werkzaamheden.

Vaak als zelfstandige actief

De interieur architect zoekt en overlegt met aannemers en meubelmakers met wie hij de plannen ook nadrukkelijk doorneemt. Vaak vind je een interieurarchitect gewoon bij het architectenbureau. Ook zijn veel van deze specialisten als zelfstandige actief. Vanwege de aard van hun werk heeft de gemiddelde interieurarchitect vaak nauwe contacten met andere specialisten als aannemers, meubelmakers, loodgieters en schilders en stukadoors. Door te kiezen voor Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten, weet je zeker dat de architecten een erkende studie gevolgd hebben en staan ingeschreven bij het Architectenregister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *